51 Riddles for Kids

Children are like clay which can be moulded in any way we as parents want. Therefore it is crucial to expose them to the right kind of activities and games which stimulate their mind and make them think. We should not fall prey to exposing them only to screens and what they have to offer. As parents, we need to make a little more effort and spend more time with them, the time in which we read out to them, play with them and introduce them to the wonderful world of riddles.

Riddles can not only stimulate their minds and challenge but keep them occupied. It could be a fun way to spend time.

What is a Riddle?

A riddle is a brain teaser that could be in the form of a question or a statement. Riddles are generally cleverly worded or misleadingly worded and therefore need attention and concentration. 

How can Solving Riddles Help your Children?

1. They can help in improving reading and comprehension.

2. They can help to improve the attention span and focus.

3. They can help promote problem-solving and critical thinking.

4. They can help strengthen linguistic skills.

5. They are a great way to promote analytical thinking and deductive reasoning

6. They can boost their confidence, make them laugh and give them a sense of accomplishment.

So jump onto the bandwagon, and enter the fun world of riddles with your children Engage with them, encourage them and see them grow and flourish.

Riddle Me Ree

Here is a list of some riddles for kids – there are funny riddles and there are some easy riddles.

1. How many months of the year have 28 days?

Answer: All of them! Every month has 28 days.

2. What has hands but doesn’t clap?

Answer: A Clock

3. It belongs to you, but your friends use it more. What is it?

Answer: Your name

4. What falls in winter but never gets hurt?

Answer: Snow

5. What has many keys but can’t open a door?

Answer: A piano

6. Kate’s mother has three children; Jack, Jill and…..

Answer: Kate!

Also Read:Women and Children First [Book Review]

7. I have a tail and a head, but no body. Who am I?

Answer: A coin.

8. What can you catch but not throe?

Answer: A cold

9. I have no legs, I never walk but always run. Who am I?

Answer: A river.

10. You will find me in Mercury, Mars, Earth and Jupiter but never in Venus and Neptune. What am I?

Answer: the letter ‘R’.

11. What has many eyes but cannot see?

Answer: A potato

12. I always follow you and copy you, but you can never touch me or catch me. What am I?

Answer:  A Shadow

13. What has legs but doesn’t walk?

Answer: A table.

14. Why are teddy bears never hungry?

Answer: Because they are stuffed!

15. Which fish costs the most?

Answer: A goldfish

16. What two things you can never eat for breakfast?

Answer: Lunch and dinner.

17. If you don’t keep me, I will break. What am I?

Answer: A promise

18. There is only one word in the dictionary that is spelt wrong. What is it?

Answer: Wrong

19. You will buy me to eat but never eat me. What am I?

Answer: A plate

20. I can fill up a room but never take space. What am I? 

Answer: Light

21. What goes up but never comes down?

Answer: Your age

22. Why did the Math book look so sad?

Answer: Because it was full of problems

23. What kind of room has no doors or windows?

Answer: A mushroom

24. We are always on the table, but you never get to eat us. Who are we?

Answer: Plates and cutlery

25. What’s really easy to get into and hard to get out of?

Answer: Trouble

26. Jack went out for a walk when it started to rain. He didn’t have an umbrella. His clothes got all wet, but his hair didn’t. Why?

Answer: Because he was bald

27. What kind of cup doesn’t hold water?

Answer: A cupcake or a hiccup

28. I am always in front of you but never behind you. What am I?

Answer: Your future

29. What kind of band never plays music?

Answer: A rubber band

30. I have many teeth, but I cannot bite. What am I?

Answer: A Comb

31. What invention lets you look right through a wall?

Answer: A window

32. I’m light as a feather, yet the strongest person cannot hold me for more than 5 minutes. Who am I?

Answer: Your breath

33. What did the triangle say to the circle?

Answer: You are pointless

34. Mrs Brown had five daughters. Each of the daughters has a brother. How many children does Mrs Brown have?

Answer: She has six children. Each daughter has the same brother.

Also Read: Book Recommendations For Children By Children

35. Which word becomes shorter when you add two letters to it?

Answer: Short

36. You cut me, slice me and dice me and all the time, you cry. What am I?

Answer: An onion

37. I’m a bird, a person and a fruit. What am I?

Answer: Kiwi

38. After a train crashed, every single person died. Who survived?

Answer: The couples

39. A doctor and a boy are together. The boy is the doctor’s son, but the doctor is not the boy’s father. How?

Answer: The doctor is the boy’s mother.

40. Where can you find cities, towns, shops and streets but no people?

Answer: A map

41. Which is the laziest mountain in the world?

Answer: Mt. Ever-Rest

42. I’m tall when I am young but short when I’m old. What am I?

Answer: A candle

43. What has a neck but no head?

Answer: A bottle

44. I’ve so many keys, but I can’t open a lock. What am I?

Answer: A piano

45. What ahs 13 hearts but can never love?

Answer: A pack of cards.

46. You draw a line. Without touching it, how do you make it longer?

Answer: By drawing a shorter line next to it.

47. What begins with E bit has only one letter?

Answer: An envelope

48. When things go wrong, what can you always count on?

Answer: Your fingers

49. Where does Friday come before Thursday?

Answer: In the dictionary

50. I have wings, I can fly, I am not a bird, yet I can soar high in the sky. Who am I? 

Answer: Aeroplane

51. Which bank never has any money?

Answer: A river bank

Subscribe so you don’t miss a post
Sign up with your email address to receive news and updates!

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.